online din 17.10.2003

ultima actualizare 25.10.2009

Promovez

Royalty Free Images

Statistici site

Septembrie 2009

Vizitatori: 2.244

Afisari: 7.498

 

 

 

Dedicatie vietii

Se spune ca orice fenomen are o cauza si un efect. Prin acest eseu voi incerca sa analizez cauzele si ciudatul drum ce a condus la fenomenul Bogdan’s World. Daca ajungeti sa cititi acest articol probabil ca v-ati facut deja o idee despre tematica site-ului, iar eu, in urmatoarele randuri voi incerca sa motivez faptul ca dumneavoastra rasfoiti, sper, cu placere, paginile acestei reviste electronice.

 

Totul a inceput in septembrie 2002, cand intr-un pacatos loc din complexul studentesc Timisoara am fost pus fata in fata cu optiunea de a studia un an de zile in Japonia. A venit sub forma unei intrebari, de la o persoana ce poarta numele Adina, iar impreuna cu raspunsul aferent pot fi considerate cauza primordiala a faptului ca dumneavoastra cititi aceste randuri. Daca am dat raspunsul corect sau nu, a fost o tema de discutie in gandurile mele timp de un an de zile, pana cand, la inceputurile lui octombrie 2003 am pus piciorul pe pamantul Japoniei, in ciuda faptului ca numai nesansa a 1:58 ore m-au impiedicat sa ajung aici un an mai devreme. Poate ca unii dintre dumneavoastra ar considera ca a fost o decizie usoara, insa trebuie sa va contrazic si sa va spun ca optiunea pe care am luat-o m-a fortat sa las anumite lucruri in spate, lucruri a caror amintire imi este singura ramasa si atat de draga acum. Dar, asa cum Mihai Eminescu spunea, “...de-o fi bune, de-o fi rele/Bucurosi le-om duce toate...” vom lasa timpul sa judece ale noastre decizii, iar eu voi incerca a ma concentra asupra evenimentelor viitoare.

 

Pe 3 octombrie 2003 am pasit intr-o alta lume. Poate ca banuiti cat de mult difera Japonia de ceea ce se numeste patria noastra, dar trebuie sa imi exprim si eu uimirea pe care am avut-o in primele zile aici, intr-o cultura total diferita, intr-un oras care are mai mult de jumatate din locuitorii Romaniei si in fata caruia Bucurestiul (cel mai mare oras vazut de mine pana in acel moment) pare un simplu cartier, si inconjurat de straini a caror limba nu o cunosteam si care cu greu pot vorbi engleza.

 

Nu numai atat!, dar scopul meu nu este sa maresc veniturile turismului japonez, ci, dimpotriva, sa va ofer dumneavoastra o fereastra spre alta lume. Departe de mine, de asemenea, este gandul de a judeca care lume este mai buna, pentru ca acest lucru este destinat persoanelor cu o mai mare experienta de viata si intelepciunea aferenta.

 

Asa cum probabil banuiti, am avut cateva probleme de acomodare, dintre care as vrea sa precizez si sa analizez aici doar doua, probleme care mi-au consumat gandurile multe nopti.

 

Prima problema a fost cea financiara. Necastigand niciodata mai multi bani decat sa ma intretin pe mine in Timisoara, sa-mi permit un calculator si o oarecare libertate de miscare, ajungand aici n-am inteles tocmai cum trebuia apreciata valoarea celor 80.000 yeni (aproximativ 720$) pe care ii primesc lunar. Am cheltuit astfel in primele saptamani prea mult, ramanand inainte de primirea urmatoarei burse fara bani. Am fost nevoit astfel sa imprumut de la o persoana cu care, in afara de faptul ca proveneam din aceeasi tara, nu aveam mai nimic in comun.

 

Aceeasi persoana, Paul, a devenit unul din pilonii mei de sprijin aici, cu aceasta ocazie dorind sa-mi cer scuze pentru eventualele neplaceri pe care le-am cauzat involuntar, tot el fiind cel care mi-a oferit niste solutii pentru cea de-a doua problema de adaptare. Obisnuit sa am o viata plina, cu o multime de probleme de rezolvat in fiecare zi, ajungand aici m-am trezit intr-o lume prea linistita pentru gustul meu, cu o singura problema de rezolvat: proiectul de cercetare la care lucrez. Nu stiu daca va puteti imagina golul pe care il simteam de fiecare data cand ma intorceam seara in camera mea pustie...

 

Paul mi-a aratat cum pot sa-mi umplu putin timpul. Ca variante au fost go-ul, pagina de web, iesirile din weekend, cativa prieteni, ping-pong etc. Din toate acestea firea mea s-a focalizat din anumite motive, pe care nu le inteleg complet, asupra crearii si intretinerii acestui site, lucru ce la ora actuala face parte din viata mea. De mult timp vroiam sa pun la punct asa ceva, dar m-au retinut doua aspecte: unul ca nu dispuneam de internet non-stop (cum dispun acum), iar altul ca nu aveam ce sa povestesc, asa de interesant.

 

Dezvoltarea si istoria acestui site, prin ochii mei, va fi alta tema pentru un alt eseu, probabil cand veti fi mai multi cei care veti citi aceste randuri. Momentan vreau sa inchei si sa multumesc persoanelor enumerate mai sus, tuturor celor care citesc aceasta pagina, precum si vietii, cu imbarligatele ei cai, pentru....... tot.

 

Bogdan

 

 

[Bogdan's World] [Imagini] [Jurnal] [Cultura si Istorie] [Stiinta si Tehnica] [Legaturi] [Romani in Japonia] [Guestbook] [Contact]

 

Bogdan Lazar - Copyright 2003-2009 - Termeni si conditii de utilizare