online din 17.10.2003

ultima actualizare 28.10.2009

Promovez

Royalty Free Images

Statistici site

Septembrie 2009

Vizitatori: 2.244

Afisari: 7.498

 

 

 

Portul Yokohama

- Landmark Tower - Depozitele din caramida rosie - Cimitirul strain - Chinatown -

Yokohama, este un nume foarte cunoscut acelor care au citit putin despre Japonia. Cu putin inainte de restaurarea Meiji, portul Yokohama a fost unul dintre putinele locuri in care a fost acceptat accestul strainilor - gaijin. Pozitionarea geografica strategica in apropierea capitalei Edo, ulterior redenumita Tokyo, a facut ca acest port sa devina centrul comertului international in Japonia, in scurt timp dupa deschiderea spre exterior a acestuia, la data de 1 iulie 1859.

 

Cu toate acestea, localitatea Yokohama dateaza din secolul al XI-lea. In secolul al XII-lea - perioada Kamakura, sunt inregistrata o serie de constructii de temple in aceasta zona, precum si impartirea acestei mici provincii in mai multe teritorii. Imediat dupa unificarea Japoniei, la inceputul perioadei Edo, a intrat sub controlul complet al shogunatului Tokugawa, continuandu-si dezvoltarea lenta.

 

Imediat dupa deschiderea portului spre exterior, exportul de matase, ceaiuri si produse maritime, iar importurile de matase si lana, pe langa multe altele, au dus la o uluitoare crestere economica a acestei zone. Si datorita faptului ca multi straini si-au stabilit resedinta aici, arhitectura urbana si a cladirilor difera mult, ca stil si aspect, fata de restul Japoniei.

 

Dar perioada de glorie nu a durat mult, cutremurul din campia Kanto, in 1923, aproape a sters Yokohama (printre alte orase) de pe fata pamantului. In aceasta zona, cutremurul a facut in jur de 20.000 de victime si a daramat aproape 60.000 de case. Totusi, in numai 6 ani dupa acest cutremur, s-a reusit reconstruirea aproape integrala, datorita eforturilor sustinute ale regimurilor Showa si Taisho.

 

Dar nu a fost iertata nici de razboi, bombardarea americanilor din 1945, in special in ziua de 29 mai, fiind ucisi un numar total de  14.157 persoane, si distrugandu-se un numar de 79.017 case si cladiri. De aceasta data, reconstructia nu a mers la fel de bine, Yokohama ramanand in urma in raport cu alte zone ale Japoniei, insa, incetul cu incetul, dupa castigarea independentei, acest oras a revenit la stralucirea de altadata, daca nu chiar a intrecut-o.

 

 

Yokohama este speciala prin mai multe lucruri. In primul rand, asa cum spuneam faptul ca dezvoltarea acestui oras (acum aproape inclus in Tokyo, fiind populata intreaga distanta dintre cele doua orase) a fost puternic influentata de prezenta altor culturi, arhitectura urbana este mult diferita de cea a altor orase japoneze. Strazile sunt mai largi, relieful este mai accidentat, casele se asemana mai mult cu cele din vest, decat cu cele nipone creaza o imagine staina si in acelasi timp intriganta fata de restul Japoniei.

 

Totodata, as vrea sa enumar cateva locuri speciale prin care Yokohama iese in evidenta. As vrea sa precizez ca sunt mult mai multe decat cele ce le voi prezenta aici, dar ma voi opri doar asupra celor care le-am vazut cu ochii mei.

 

Yokohama - Landmark Tower

Este cea mai inalta cladire din Japonia. Acest zgarie-nori are 70 de etaje, fiind inalt de 296m, situandu-se pe primele locuri din lume ca inaltime. Situat in zona comerciala Minato Mirai 21 (vezi harta de mai sus), Sky-Garden (Gradina cerului) situata la ultimul nivel al acestui turn ofera o priveliste de 360grade asupra portului. Un alt record detinut de aceasta cladire este faptul ca liftul este cel mai rapid din lume, facand o cursa completa de sus pana jos in aproximativ 30 de secunde (daca nu ma insel, oricum, ti se formeaza doape in urechi...).

In figura alaturata este reprezentat un model al acestei cladiri, si banuiesc ca o puteti recunoaste in imaginea de la inceputul acestei pagini virtuale.

 

Depozitele din caramida rosie - Red Brick Warehouses

Poate pentru un european, care are o vedere obisnuita cu cladirile din caramida nu este asa de spectaculos, dar pentru asiatici, aceste structuri sunt complect straine si ciudate. In 1907 s-a inceput constructia a doua mari depozite din caramida rosie armata cu otel, dupa modelele arhitecturale ale acelei vremi ale danezilor. Aceste cladiri au fost facute sa dureze, iar in ciuda faptului ca au suferit un cutremur si un bombardament au ramas aproape intacte. Oricum, au fost renovate de curand, acum fiind gazdele a numeroare restaurante de lux, cluburi selecte si spatii pentru expozitii extravagante de arta. Nu foarte spectaculoase ca inaltime, dar ca suprafata intradevar imense...

In imagine o vedere a iluminarii acestor cladiri, situate in apropierea parcului Yamashita, pe timp de noapte. Nu lasati aparentele sa insele, caci inauntru este plina activitate...

 

Cimitirul strain - Yokohama Foreign General Cemetery

Peste 4.500 de persoane din 40 de tari diferite se odihnesc aici. Majoritatea dintre ei, mari vizionari ai acelor vremuri, au numeroase realizari lasate in urma. Acesta locatie, devenita acum obiectiv turistic, alaturi de un muzeu in care sunt expuse cateva din realizarile celor ce se odihnesc aici se remarca prin frumuseatea zonei. In ciuda faptului ca este un cimitir, exista o armonie aparte intre arhitectura si natura, creand o impresie de liniste si relaxare. Sincer sa fiu, daca ar trebui sa stau mai mult decat ma astept pe aceste meleaguri, as prefera o casa in aceasta zona, chiar daca nu vis-a-vis de cimitir.

 

Cartierul chinezesc - Chinatown

Este cel mai mare cartier chinezesc din Japonia. Astfel de cartiere, acum regasite mai in intreaga lume, au o aroma pur chinezeasca. Inghesuiala, mancare delicioasa, uneori gatita in mijlocul strazi, magazine traditionale, suveniruri, haine, restaurante si hoteluri de lux sunt numai cateva din ceea ce poti gasi pe aceste stradute. Cei care au intrat vreodata in astfel de cartiere chinezesti vor descoperi ca majoritatea au aceeiasi nuanta, si tocmai acest lucru le face asa de cautate si faimoase: o oaza a unei civilizatii in pustiul unei alte.

 

Acestea sunt numai cateva atractii ale acestui oras. Eu unul, as decide sa locuiesc aici, dar ar sa aleg un loc dintre cele care le-am vazut pana acum in Japonia. La o distanta de 1 ora cu trenul din Tokyo, probabil ca voi apuca sa mai vizitez cel putin odata acest loc inainte de intoarcerea in tara. In acest caz, sper sa mai adaug cuvinte la acest articol.

 

Precizez, de asemenea, ca in sectiunea de imagini puteti gasi cateva fotografii din Yokohama.

 

[Bogdan's World] [Imagini] [Jurnal] [Cultura si Istorie] [Stiinta si Tehnica] [Legaturi] [Romani in Japonia] [Guestbook] [Contact]

 

Bogdan Lazar - Copyright 2003-2009 - Termeni si conditii de utilizare