online din 17.10.2003

ultima actualizare 29.10.2009

Promovez

Royalty Free Images

Statistici site

Septembrie 2009

Vizitatori: 2.244

Afisari: 7.498

 

 

 

Sabiile japoneze de-a lungul istoriei

Acesta este un domeniu nou pentru mine, si acest articol, impreuna cu urmatoarele pe aceasta tema sunt o incercare de aprofundare a acestei tematici. Nu stiu daca aceste informatii sunt de real folos pentru cei interesatii, dar daca va intereseaza mai multe detalii puteti vizita sectiunea de linkuri (arte martiale), insa majoritatea legaturilor sunt in engleza.

 

Primele dovezi ale existentei sabiilor in Japonia dateaza din 240en, in timpul perioadei Yayoi, cand regina Himeko a trimis tribut dinastiei Wei din China 2 sabii. Totodata, in 280en se inregistreaza importarea din China a numeroase sabii din fier. Se banuieste ca arta forjarii otelului a venit imediat dupa aceasta din China prin intermediul Koreei, dar detaliile sunt inca necunoscute.

 

In secolul V au aparut primele sabii fabricate pe scara larga in Japonia. Acestea erau drepte, cu o singura lama, si purtau numele de chokuto. Metoda durificarii otelului, foarte specifica in Japonia in fabricarea sabiilor, a fost utilizata pentru intaia oara in secolul VI. Perioada sabiilor drepte a durat pana la inceputul perioadei Heian (secolul VIII), cand stilul de lupta sa schimbat, devenind predominanta lupta calare. Pentru a acomoda utilizarea sabiilor cu calaria, acestea au devenit curbe, mai lungi si tot cu o singura lama, purtand denumirea de tachi. Intre chokuto si tachi exista mai multe stiluri intermediare, cele mai cunoscute fiind kogarasumaru (sabie scurta cu 2 muchii ascutite) si kenukigatatachi. Termenul de Nipponto sau Nihonto (ce inseamna “sabie japoneza”) se refera la sabiile curbe.

 

Perioada Heian, care se considera punctul de inceput al istoriei sabiilor japoneze, se caracterizeaza prin faptul ca multe ideologii au fost importate din China si modificate astfel incat sa fie japoneze. Majoritatea lucrurilor pe care acum le consideram specifice Japoniei, au luat nastere in aceasta perioada. In aceasta perioada a aparut si ideea fabricarii sabiilor prin forjare, astfel incat suprafata exterioara sa fie dura, iar miezul moale.

 

Sabiile fabricate si folosite in aceasta perioada intra in clasa tachi. Totodata, acum a aparut obiceiul semnarii lamelor de sabie, astfel probabil cea mai veche sabie tachi, poarta semnatura fauritorului: Sanjo Munechika, iar cea mai veche sabie semnata care poarta si data fabricarii, a fost facuta de Namihira Yukimasa.

 

Invingerea clanului Taira de catre Minamoto no Yoritomo a fost evenimentul ce marcheaza trecerea la perioada Kamakura, dar totodata si evenimentul ce marcheaza trecerea puterii in mainile clasei samurailor. Se spune ca aceasta este epoca de aur a sabiilor japoneze, acestea devenind mult mai perfectionate din toate punctele de vedere, inclusiv cel estetic. Caracteristic sabiilor in aceasta perioada este latimea lamei - mai mare decat in perioada precedenta, diferenta mica intre latimea lamei la baza si la varf, precum si forma varfului, care de cele mai multe ori era de tipul ikubi (“ceafa de taur”).

 

Spre sfarsitul perioadei Kamakura au avut loc doua invazii mogole (1274 si 1281). Intalnirea cu noi arme, tehnologii si tactici, a demonstrat cateva slabiciuni ale sabiilor tachi, ca de exemplu faptul ca varful lamei se putea rupe usor si nu putea fi reparat. Aceste experiente acumulate in batalii, a afectat proiectarea formei in viitor a sabiilor.

 

Odata cu rasturnarea puterii shogunatului Kamakura, curtea imperiala a preluat din nou conducerea, dar pentru scurt timp - la inceputul perioadei Muromachi. Aceasta perioada este caracterizata printr-un razboi aproape continuu. Conditiile istorice a determinat astfel cresterea in importanta a infanteristului, si odata cu aceasta aparitia de sabii lungi, pentru doua maini, folosite pentru a puncta lovituri puternice, devastatoare. Aceste tipuri de sabii poarta denumirea de odachi sau nodachi, avand peste un metru in lungime (deseori 120-150cm). Din aceasta perioada dateaza si sabii lungi de aproape 2 metri, insa erau folosite doar pentru ceremonii.

 

Dupa o scurta perioada de pace la mijlocul acestei perioada, in 1467 a reinceput batalia pentru putere. Intreaga tara a fost cuprinsa de un razboi constant timp de 100 de ani, cand intr-un final Oda Nabunaga si Toyotomi Hideioshi au reusit sa reuneasca si sa aduca pace in Japonia. Aceasta perioada este cunoscuta sub denumirea de Senkogu (perioada in care tara era in razboi).

 

Sabiile din aceasta perioada se despart in 3 grupe caracteristice istorice: 1394-1466; 1467-1554 si 1555-1595.

 

In prima perioada (1394-1466), odata cu cresterea armatelor, asa cum spuneam mai devreme, a scazut numarul soldatiilor calare, ceea ce a condus la o crestere in importanta a soldatilor pedestrasi. Cu toate ca se mai fabricau sabii tachi sau odachi, perioada de glorie a sabiilor katana se apropie. Sabiile mai scurte erau mai usor de purtat si mai usor de scos din teaca. Centrul curburii lamei s-a deplasat spre varf, fiind astfel concepute pentru a fi folosite din picioare. Majoritatea sabiilor aveau in lungime 69,7-72,7cm, si se ingustau spre varf. Spre sfarsitul acestei perioade, aproape toate sabiile produse poarta denumirea de uchigatana.

 

In ceea de-a doua perioada (1467-1554), pe masura ce mobilitatea trupelor a devenit un punct strategic, sabiile au devenit din ce in ce mai scurte. Majoritatea sabiilor fabricate in aceasta perioada erau de 60-65cm in lungime, si aveau o latime aproape egala in lungimea acesteia. Aceasta a fost perioada de glorie a sabiilor katana. Acesta este un tip de sabii relativ scurte, care este purtata la curea, in teaca, cu muchia ascutita indreptata in sus. Acest fapt permitea scoaterea sabiei din teaca si lovirea dintr-o singura miscare, pe cand tachi se purta atarnata de curea, cu muchia taietoare indreptata in jos. Totodata, necesitatea unei surse continue de sabii, a determinat faptul ca nu toate sabiile fabricate in aceasta perioada sa aiba standardele inalte la care se ridicau in perioadele precedente. Termenul de kuzauuchi este folosit pentru a denota sabiile fabricate in masa, pornind de la un model de calitate. In aceasta perioada este inregistrat faptul ca in jur de 100 de mii de sabii au fost exportate in China, aflata sub conducerea dinastiei Ming.

 

Sfarsitul perioadei Muromachi (1555-1595) a marcat schimbarea totala a modului in care se purtau razboaiele in Japonia prin introducerea armelor de foc. Astfel, portughezii au introdus in 1543 primele arme de foc in Japonia. Cu toate ca primele astfel de arme nu erau foarte bune din punct de vedere al acuratetii, si necesita o perioada indelungata pentru reincarcare, Oda Nobunaga le-a folosit pentru prima oara cu succes in batalia de la Nagashino din 1573. Trupele calare ale clanului Tadeka (fiind cunoscute in aceea perioada ca o formatie de elita in Japonia) au fost complet decimate de un grup de samurai purtand arme de foc. Din acest moment trupele calare au devenit complet nefolositoare. Campul de batalie a revenit astfel formatiilor stranse de pedestrasi, armati cu pistoale. Armurile au devenit grele si groase pentru a proteja purtatorul de gloante, iar sabiile au devenit din nou mai lungi, mai grele si mai robuste pentru a putea la randul lor penetra armurile.

 

Dupa ce Oda Nobunaga si Toyotomi Hideyoshi au unificat Japonia, puterea politica a preluat-o Tokugawa Ieyasu. Acesta a creat un stat feudal guvernat central, care a reusit sa supravietuiasca aproape neschimbat timp de 250 de ani. Aceasta perioada este cunoscuta ca fiind perioada Edo (1596-1868). Acum sabiile au devenit mai rafinate, materiile prime au devenit mai usor de procurat, iar fierariile au putut sa schimbe experienta si cunostiinte. Pentru ca in aceasta perioada exista o multime de modele de sabii, sabiile fabricate inainte de aceasta perioada sunt referite ca “sabii vechi” iar sabiile din aceasta perioada ca fiind “sabii noi”. Asfel, o categorizare a sabiilor in functie de varsta ar arata asa:

   • jokoto (sabii antice) - pana in 795;
   • koto (sabii vechi) - 795-1596;
   • shinto (sabii noi) - 1596-1624;
   • shinshinto (sabii noi-noute) - 1624-1876;
   • gendaito (sabii contemporane) - 1876-1953;
   • shinshakuto (sabii moderne) - din 1953 si pana in prezent.

Datorita faptului ca dupa lunga perioada de razboi a urmat o lunga perioada de pace, numarul mare de samurai s-au trezit astfel fara ocupatie. Au fost infiintate numeroase scoli de lupta cu sabia in aceasta perioada, iar fabricarea sabiilor a devenit mai mult o arta.

 

Cand shogunatul Tokugawa a cazut, puterea a fost preluata de imparatul Meiji (1878). Acesta a fost momentul inceperii modernizarii Japoniei, perioada referita de obicei ca “restaurarea Meiji”. Samurai au fost depravati de privilegiile avute inainte - incluzand dreptul de a purta daisho (perechea de sabii, lunga si scurta, fapt ce era un semn distinct al clasei samurailor). Fara o piata de desfacere pentru sabii, majoritatea fierariilor au ramas fara venituri. In timp de militarismul crescand si apoi razboiul mondial (II) au facut ca interesul pentru sabii sa revina, acestea au fost fabricate in masa in diverse intreprinderi.

 

Dupa ce Japonia a pierdut razboiul, o alta lovitura a fost aplicata iubitorilor de sabii, si anume faptul ca America a interzis fabricarea acestora. Totodata, in jur de 400.000 de sabii istorice si artistice au fost confiscate de America. Arta sabiilor japoneze era pe cale de disparitie...

 

Din fericire, in 1953 - perioada Showa, fabricarea sabiilor a devenit din nou legala, si traditia aproape moarta a fost adusa la viata. Deoarece inca erau mari maestrii ai fauririi de sabii in viata, au putut preda stafeta generatiei urmatoare. La ora actuala in Japonia sunt in jur de 250 de fierarii, ce produc sabii care depasesc in frumusete si calitate chiar si cele mai bune produse ale istoriei sabiilor...

 

Pentru mai multe informatii despre terminologia sabiilor si a armelor japoneze, va rog sa consultati legaturile aflate in sectiunea de link-uri. Cateva poze a unor sabii japoneze sunt prezente in sectiunea de imagini ale acestui site - aici. Despre tehnologia de fabricare a sabiilor japoneze, click aici.

Cultura si istoria Japoniei Fabricarea sabiilor japoneze

 

[Bogdan's World] [Imagini] [Jurnal] [Cultura si Istorie] [Stiinta si Tehnica] [Legaturi] [Romani in Japonia] [Guestbook] [Contact]

 

Bogdan Lazar - Copyright 2003-2009 - Termeni si conditii de utilizare