online din 17.10.2003

ultima actualizare 1.11.2009

Promovez

Royalty Free Images

Statistici site

Octombrie 2009

Vizitatori: 2.808

Afisari: 6.709

 

 

 

Studii in Japonia

- STEP - Manbukagakusho -

Deoarece am primit o multime de e-mailuri prin care multi studenti cereau informatii in plus despre posibilitatiile de studiu in Japonia, am inceput sa dezvolt o noua sectiune. Voi incepe cu programele de studii in Japonia, si sper sa continuu cu alte programe din diverse colturi ale lumii.

 

Programul STEP - schimb de studenti pe termen scurt in Japonia

Initiat in 1995 de catre guvernul japonez, are ca scop creearea unor contacte intre universitati si imbunatatirea schimbului de studenti, deci de cultura. Este finantat de catre Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei din Japonia si administrat de AIEJ (Association of International Education Japan).

 

In general, prin student STEP se intelege un student inmatriculat la o universitate din tara sa natala, care vine in Japonia pe termen scurt pentru studiu, in cadrul unui contract dintre cele doua universitati (de unde pleaca si unde se duce). Studentul ramane inmatriculat pe toata perioada studiilor in universitatea de la care a plecat, petrecand de regula mai putin de un an intr-o universitate sau alta institutie din Japonia sau in alte parti ale globului. Scopul nu este in mod direct obtinerea unei diplome, ci studiul unei limbi straine si experimentarea unei noi culturi. Studentul va primi credite, care pot fi echivalate la intoarcerea inapoi, dar si indrumare in campul sau de cercetare. Cursurile au loc in limba natala a studentului sau intr-o limba de circulatie internationala, de obicei limba engleza.

 

Programul ofera asistenta atat studentiilor normali, cat si studentiilor master sau doctorat. La ora actuala este acordat un numar de 1950 de astfel de burse de studii anual. Perioada de studii este de mai putin de un an de zile, sunt acceptati studenti de la orice universitate (publica sau privata, cu conditia existentei unui contract intre universitati) iar acestora le este acordat un bilet dus-intors, o alocatie lunara de 80.000JPY, precum si un supliment de instalare de 25.000JPY. Pagina oficiala a acestui program: http://www.studyjapan.go.jp/en/toj/toj0305e.html

 

Mentionez inca o data ca, pentru a beneficia de o astfel de bursa este necesar un contract intre universitatea mama si universitatea pentru care se aplica. Programul este implementat in toate universitatile publice (de stat) din Japonia, fiecare avand un contracte cu cel putin 5 alte universitati din lume. Eu personal, nu cunosc decat un astfel de contract incheiat de o universitate din Romania si anume:

Pentru mai multe detalii cereti informatii la secretariatele universitatiilor romane (una) ce sunt incluse in acest program. Va rog sa ma anuntati daca cunoasteti alte astfel de contracte incheiate de universitati din Romania.

 

Bursa de studii in Japonia - Manbukagakusho

Initiat in 1954 si finantat in intregime de guvernul japonez, mai mult de 55.000 de studenti au beneficiat deja de acest tip de bursa. In may 2002 se numarau un numar de 9.000 de beneficiari ai acestei burse in Japonia.

 

Exista 7 tipuri de burse tip Manbukagokusho: studenti-cercetatori, studenti in pregatire pedagogica, sudenti nelicentiati (normali - undergraduate), studenti in domeniul culturii si civilizatiei nipone, studenti in domeniul tehnic (inginerie), studenti speciali si YPL (Young Leaders’ Program - pentru viitori lideri nationali).

 

Pentru orice student strain care aplica pentru acest tip de bursa exista doua variante: recomandat de Ambasada Japoniei in tara natala sau recomandat de Universitatea pentru care aplica.

 

Pentru a aplica ca student cercetator, varsta maxima este de 35 de ani, trebuie sa fi absolvit minim nivelul universitar sau in curs de absolvire (se poate aplica inainte de absolvire, cu conditia sa termini inainte de inceperea contractului de bursa) si nu este limitata la un anumit domeniu de activitate. Pentru a aplica ca student pedagog trebuie diploma de absolvire in domeniul pedagogic si trebuie experienta de minim 5 ani de predare in invatamantul primar, gimnaziu sau liceu (nu sunt acceptati aplicanti care lucreza ca profesori universitari, iar limita de varsta este din nou 35 de ani). Ca student nelicentiat, limita de varsta este intre 17 si 22 de ani, sunt necesari 12 ani de scoala iar nivelul echivalent sa fie cel putin al liceului (include, de asemenea, studenti in curs de absolvire a liceului). Studentii in cultura si civilizatia nipona trebuie sa se incadreze in limita de varsta de 18-29 ani si sa fie inmatriculati pe toata durata programului in universitatea mama in domeniul Studii Japoneze (daca domeniul de studii nu este Japonia, se poate aplica pentru programul STEP). Studentii in inginerie si cei speciali au aceleasi cerinte ca cei nelicentiati, numai ca sunt necesari numai 11 ani de scoala (incepand cu scoala primara) in cazul studentilor in domeniul tehnic. Studentii YPL (Young Leader’ Program) trebuie sa fi tineri administratori de la o alta universitate din Asia sau din alta parte a globului care ia parte la acest program, si care sunt asteptati sa joace un rol important ca lideri nationali in tara de origine. Este necesara o diploma de absolvire a universitatii sau colegiului,  si intre 3 si 5 ani experienta in administratie. Este necesara recomandarea unei institutii, care va fi la randul sau evaluata de organizatorii acestui program.

 

Duratele de studii variaza intre 6 luni si 4,5 ani in functie de tip. Este asigurat un bilet de avion dus-intors, un supliment de instalare de 25.000JPY si o bursa de 179.000JPY sau 139.000JPY, in functie de calificare si tipul programului. Pentru mai multe informatii consultati pagina oficiala: http://www.studyjapan.go.jp/en/toj/toj0302e.html, Ambasada Japoniei in Romania sau la universitatea la care doriti sa aplicati.

 

Exista de asemenea posibilitati de aplicare pentru burse private, dar nu voi intra in detalii, cel putin pentru moment. In speranta ca am oferit suficiente informatii, astept orice sugestii si comentarii din partea d-voastra.

 

[Bogdan's World] [Imagini] [Jurnal] [Cultura si Istorie] [Stiinta si Tehnica] [Legaturi] [Romani in Japonia] [Guestbook] [Contact]

 

Bogdan Lazar - Copyright 2003-2009 - Termeni si conditii de utilizare